Kovakuoriaisterraario

Yksi tekemistämme terraarioista.
Yksi tekemistämme terraarioista.

Millainen asumus on hyvä kovakuoriaiselle?

Asumuksen valinnassa painaa paljon se, mille lajille asumus on tulossa sekä omistajan henkilökohtaiset mieltymykset. Valmiita terraarioita löytyy montaa merkkiä suomalaisista eläinkaupoista. Exoterraan törmää kaikista useimmiten ja se onkin passeli hinta-laatusuhteeltaan kovakuoriaisille. Itse me olemme metsästäneet tori.fi:stä ilmaisia vanhoja akvaarioita, jotka olemme sitten muokanneet omaa silmää miellyttäväksi; olemme maalanneet akvaarion reunat mustaksi ja rakentaneet niihin verkkokannet vanhoista tuuletusikkunoista. Näin asumuksen voi saada joskus hyvin halvalla tai jopa ilmaiseksi!

Miten terraario sisustetaan?

Luonnonmukainen terraario on hyvä elinympäristö kovakuoriaiselle. Myös kovakuoriainen nauttii, kun sen elinympäristö muistuttaa esim. metsänpohjaa tai kasvustoa. Tällainen ympäristö tarjoaa kuoriaiselle sekä virikkeitä kuin suojaisia piilopaikkojakin.

Ensin hieman turvallisuudesta - kaikkea tahmeaa on hyvä välttää! Eli ei kiinnitystä teipillä tai tahmeaksi jäävällä liimalla. Terraarion sisustuksessa tai muotoilussa ei kannata myöskään käyttää vesiliukoisia liimoja. Kuumaliima toimii kiinnityksessä hyvin ja on myös edullista. Kannattaa ottaa myös huomioon, että kuoriainen on myös kokoonsa nähden yllättävän vahva, joten kuoriainen saattaa tunkea itsensä pieniin koloihin ja jäädä jumiin tai heitellä huonosti kiinnitettyjä koristeita ja loukata sitä kautta itsensä. Myös terraarion kannen kannattaa olla riittävän tukeva, jotta kuoriaiset eivät voi liikutella sitä.

Sisustus on totta kai yleisesti ottaen täysin makuasia, mutta joitain "sääntöjä" on hyvä muistaa. Havuneulaset ovat varsinkin kovakuoriaisen toukille hyvin vaarallisia, joten niiden päätyminen terraarioon on hyvä estää. Tästä syystä emme laita omiin terraarioihimme edes sammalta, jota ei ole milli milliltä tutkittu, koska monissa myytävissä sammalissa on ollut mukana havunneulasia. Ulkoa löydetyt kivet, kepit tmv. on myös hyvä tarkastaa hyvin tarkasti ja mahdollisuuksien mukaan pakastaa tai saunottaa ja pestä "salamatkustajien" varalta. Parhaiten sisustuskepeiksi sopivat auringossa kuivaksi kuivuneet ja kaarnansa jo tiputtaneet kepit, joita löytyy esimerkiksi kuivista kangasmetsistä. Kallioiselta ja korkealta aurinkoiselta alueelta näitä keppejä löytyy helpoiten.

Terraarion taustaa voi rakennella monella tavalla. Esim. eläinkaupoista on saatavilla valmiita korkki- tai kookostaustoja, taustaksi voi kiinnittää kuumaliimalla vaikkapa koivun kaarnaa tai taustan voi tehdä täysin itse polyuretaanivaahdolla muotoilemalla.

Terraarion pohjan kannattaa olla paksu. Pohjamateriaalia saisi olla ainakin 10 cm syvyydeltä tai mielellään paksummaltikin, jotta kuoriainen pääsee mönkimään halutessaan pohjamateriaalin sekaan. Paksu pohjamateriaalikerros voi myös edesauttaa naaraskuoriaisten munimishaluja, joten siihen kannattaa ehdottomasti tähdätä.  Pohjamateriaaliksi kannattaa käyttää samoja materiaaleja kuin toukillekin, sillä jos kuoriaiset munivat, kuoriutuneet poikaset saavat välittömästi ruokaa terraarion pohjalla eivätkä kuole nälkään. Jos terraariossa asuu kampasarvisia, lahoja puupölkkyjä kannattaa asetella terraarioon sekä haudattuina maahan että maan päälle, sillä kampasarviset munivat niihin.

Korkki ja korkkitunnelit sopivat myös kovakuoriaisten terraarioon loistavasti, sillä korkki on kosteutta kestävä luonnonmateriaali. Korkkitunnelia valittaessa kannattaa ottaa huomioon kuoriaisen koko. Joskus kuoriaiset yrittivät tunkea itseään läpi puolta kehoaan pienemmästä reiästä, tajuamatta, että ei mahdu lävitse.

Kuoriaiset pitävät lentelystä ja se kannattaakin ottaa sisustuksessa huomioon - jätä siis ilmatilaa vapaaksi! Kuoriainen mielellään pyrähtää lentoon maanpintaa korkeammalta tukevalta alustalta jonka välittömässä läheisyydessä ei ole esteitä. Kuoriainen mielellään myös paistattelee päivää mahdollisimman lähellä valonlähdettä joten turvallinen kiipeämisväylä kattoon ja sieltä alas on hyvä järjestää.

Valolähde ja lämmitys

Kuoriaiset hyötyvät vuorokausirytmistä, joten valonlähde kannattaa järjestää kuoriaisille. Hyvä ja ihmissilmälle miellyttävä lamppu on esimerkiksi Exoterran Natural Light-polttimo.

Suuri osa yleisimmistä markkinoilla olevista kuoriaisista ei vaadi erityistä lämmönlähdettä, vaan ne viihtyvät huoneenlämmössä. Tiettyjen trooppisten lajien kohdalla lämpölamppu voi olla kuitenkin tarpeen.


Terraarion puhdistus

Älä käytä puhdistusaineita terraarion sisällön puhdistamiseen! Hyönteiset ovat erityisen herkkiä myrkyille. Hyönteisten kanssa "liian" siistiä ei saa olla, vaan kuoriaiset hyötyvät maaperän pieneliöistä. Terraariota ei tarvitse varsinaisesti puhdistaa juuri koskaan, jos se on bioaktiivinen eli toimiva ekosysteemi jo itsessään. Maaperässä asuvat hajottajat, kuten bakteerit, siirat, hyppyhäntäiset ja lierot pitävät maan yleensä rouheana ja estävät homeen syntymisen kosteassa kuoriaisterraariossa. Hajottajia, kuten siiroja tai hyppyhäntäisiä, saa eläinkaupoista tai toisilta harrastajilta (kuten meiltä).

Vaikka terraario ei olisikaan bioaktiivinen, yleensä kuoriaiset eivät vaadi terraariolta ahkeraa siivousta. Yleensä tarpeellista on poistaa vain mahdollinen home tai sienikasvusto, jos maaperän hajottajabakteerit eivät selviä siitä omin avuin.

Terraarion lasit voi tarvittaessa pyyhkiä kraanavedestä aiheutuneista kalkkeumista terraarioille sopivalla puhdistusaineella, esim. JBL Pro Clean Terra tai JBL Pro Clean Aqua. Myös sitruunaa voi käyttää kalkkeumien poistamiseen - puolita sitruuna ja hankaa sillä kalkkeumia.