Mecynorrhina torquata ugandensis

Ugandan kukkakuoriainen, "MTU"

MTU-Koiras
MTU-Koiras
  • generaatioaika: 10-12 kk
  • ruokavalio: toukille lahopuuta ja ylivuotista lehtikatetta suhteessa 2:1, kuoriaisille ylikypsät hedelmät ja beetle jelly
  • lämpötila: 20-25 °C
  • ilmankosteus: korkea, 60-80 %
  • terraarion koko: parvelle esim. 80x40x40 cm tai sitä suurempi

Yleistä

Mecynorrhina torquata ugandensis, tai tuttavallisemmin MTU, on suurin meillä olevista lajeista. Se on maailman toiseksi suurin kukkakuoriaislaji. Ainoastaan goljatkuoriainen (Goliathus goliathus) on sitä suurempi. Se on myös hyvin suosittu laji kansainvälisesti kuoriaisharrastajien keskuudessa.

Koiraat saattavat olla niinkin suuria kun 85 mm, naaraiden ollessa maksimissaan 60 mm. Koiraan erottaa naarasta koon lisäksi koukkumaisesta sarvesta, jonka koko vaihtelee urosten välillä. Värivariaatioita on olemassa todella paljon! Jokaisella yksilöllä on uniikki kuviointinsa sekä värityksensä. Kuoriaisen raajat ovat huomattavan piikikkäät.

Lajin urokset tulevat hyvin toimeen niin kauan kun kuoriaisilla on tilaa tarpeeksi. Tappeluita ennaltaehkäistäkseen kannattaa järjestää useita ruokintapisteitä jotta ei tule resurssikiistaa. Muutamalle yksilölle sopii asumukseksi esim 80x40x40 cm terraario tai muu vastaavankaltainen tila; pääasia on, että tilaa on sekä kaivautumiseen ja lentelyyn. Huomioitavaa on, että laji on itsepäinen ja vahva, joten asumuksen pakovarmuudesta kannattaa olla hyvin varma.

Laji ei ole muutenkaan kovin aggressiivinen, vaan pikemminkin alistuva ja jähmettyvä käsitellessä. Laji saattaa protestoida äänekkäästi säksättämällä ihmisen käsittelyä, mutta rauhoittuu nopeasti varmaotteisissa käsissä.

MTU:t lentävät mielellään kovasti pöristellen, mutta erityisen taidokkaita ne eivät siinä lajissa ole. Tätä varten on kuitenkin hyvä varata tilaa terraarioon. Laji on päiväaktiivinen eikä metelöi öisin.

Toukkien hoito

Suuresta koostaan huolimatta MTU on helppo kasvatettava, ja sille voidaan soveltaa yleisiä kuoriaistoukkien hoito-ohjeita. Hoito-ohjeisiin pääset klikkaamalla tästä. Toukkia voi huoletta pitää keskenään isommassakin porukassa esim. faunaboksissa, eivätkä ne vahingoita toisiaan, kunhan vain ruokaa on aina tarpeeksi - toukat ovat L3-vaiheessa huomattavan isoja ja vahvoja leukoineen!

Sopiva lehtikatteen ja lahopuun suhde MTU:ille on 2:1, eli lehtikatetta tulee olla enemmän kuin lahopuuta.