Pachnoda marginata peregrina

Kongon ruusukuoriainen, "ruusukuoriainen, "ruusu"

  • generaatioaika: 6-8 kk
  • ruokavalio: toukille lahopuuta ja ylivuotista lehtikatetta suhteessa 1:1, kuoriaisille ylikypsät hedelmät ja beetle jelly
  • lämpötila: 20-25 °C
  • ilmankosteus: korkea, 60-80 %
  • terraarion koko: 20x20x20 cm tai sitä suurempi

Yleistä

Ruusukuoriainen on luultavasti Suomen yleisimmin saatavilla oleva kuoriainen. Helppohoitoisuutensa ja ahkeran lisääntymisen vuoksi se on myös suosittu ruokaeläin matelijoille. Ruusukuoriainen on hyvin kestävä ja vaatimaton laji.

Ruusukuoriainen on kooltaan n. 20-25 mm ja koiraan erottaa naaraasta vatsan pystysuoran viivan avulla. Kuoren pohjaväri vaihtelee hiukan lajin sisällä kirkkaankeltaisesta hailakkaan ja kuoren kuviointi lähes mustasta kastanjanruskeaan.

Nämä toverit ovat liikkeiltään hitaampia ja leppoisempia kuin useimmat muut kuoriaiset. Ruusut usein tykkäävät köllötellä kasvin lehdellä mahdollisimman lähellä lämmön ja valon lähdettä. Usein ruusukuoriainen on liian laiska kaivautuakseen yöksi substraattiin ja viettää yönsä nukkuen terraarion katossa tai kasvin lehdellä. Tämä laji osaa myös lentää, vaikka se ei ahkerasti sitä harrastakaan.

Toukkien hoito

Ruusutoukkien hoidossa voi noudattaa yleisiä kuoriaistoukkien hoito-ohjeita. Hoito-ohjeisiin pääset klikkaamalla tästä. Toukkia voi huoletta pitää keskenään isommassakin porukassa esim. faunaboksissa, eivätkä ne vahingoita toisiaan. Sopiva lehtikatteen ja lahopuun suhde ruusukuoriaisille on 1:1.