Chlorocala smaragdina

Ugandan smaragdikukkakuoriainen, "smaragdi"

  • generaatioaika: 6-10 kk
  • ruokavalio: toukille lahopuuta ja ylivuotista lehtikatetta suhteessa 1:1, kuoriaisille ylikypsät hedelmät ja beetle jelly
  • lämpötila: 20-25 °C
  • ilmankosteus: korkea, 60-80 %
  • terraarion koko: 20x20x30 cm tai sitä suurempi

Yleistä

Smaragdikuoriainen on kuoriaislajeistamme pienin ollessaan kooltaan vain 20-25 mm. Nimensä mukaisesti smaragdikuoriainen on vihreä upealla kullankeltaisella hohteella.

Smaragdit viihtyvät isossakin laumassa ja koiraat eivät tappele keskenään. Kuoriaiset ovat hyvin säyseitä ja tulevat muiden lajien kanssa hyvin toimeen. Smaragdit ovat palkitsevia kasvattaa, koska ne lisääntyvät nopeasti, viihtyvät huoneenlämmössä (20-25°C) ja ovat päiväaktiivisia. Päiväaktiivisuuden vuoksi kuoriaisten liikehdintää pystyy helposti myös seuraamaan.

Asumukseksi pienelle parvelle riittää 20x20x30 cm terraario, mutta mitä isompi, sitä parempi! Sumuttele terraario päivittäin, jotta kosteus pysyy sopivana. Nämä toverit pitävät yllättävän kovaa ääntä kokoonsa nähden lentäessään, mitä ne tekevät usein ja mielellään. Ruuaksi aikuisille kuoriaisille maistuvat ylikypsät hedelmät (esim. banaani) ja beetle jelly.

Koiraan erottaa naaraasta siten, että koiraalla on vatsassaan pystysuora viiva, siinä missä naaraan vatsa on täysin sileä. Muutoin sukupuolet eivät poikkea näkyvästi toisistaan.

Toukkien hoito

Smaragditoukkien hoidossa voi noudattaa yleisiä kuoriaistoukkien hoito-ohjeita. Hoito-ohjeisiin pääset klikkaamalla tästä. Toukkia voi huoletta pitää keskenään isommassakin porukassa esim. faunaboksissa, eivätkä ne vahingoita toisiaan. Sopiva lehtikatteen ja lahopuun suhde smaragdikuoriaisille on 1:1.

Smaragdi-koiras
Smaragdi-koiras