Achatina fulica
akaattikotilo, "aksu", "akaatti"
- elinikä: jopa 5-10 vuotta
- ruokavalio: sekaravinto, kalkki (kts. alempaa "ruokinta")
- lämpötila: 20-25 °C
- ilmankosteus: korkea, 70-85 %
- terraarion koko: vähintään 30x30x30 cm yhdelle yksilölle
Yleistä
Akaattikotilot ovat yleisimpiä terraariossa pidettäviä kotilolajeja. Ne ovat helppohoitoisia ja mielenkiintoisia lemmikkejä, ja voivat elää hyvällä hoidolla useita vuosia!
Akaattikotilo viihtyy terraariossa, jossa olosuhteet ovat kosteat. Terraarion pohjamateriaaliksi käyvät hyvin esimerkiksi lannoittamaton luonnonturve, kookosturve, sammal tai esimerkiksi näiden sekoitus - hyvin kosteutettuna. Ilmankosteuden on myös syytä olla jatkuvasti korkea, n. 70-80 %. Ilmankosteutta voi ylläpitää päivittäisellä sumuttelulla.
Akaattikotiloiden värimutaatioita on markkinoilla hyvin paljon erilaisia. Ns. "villimuoto" on kauttaaltaan ruskea (sekä kuori että jalka ovat ruskeat). Lisäksi löytyy jalostettu muoto "White Jade", joka on tummakuorinen ja jalaltaan jadenvalkoinen. Muita värimuotoja ovat vaaleakuorinen ja valkojalkainen ("jadatzi"), vaaleakuorinen ja tummajalkainen ("rodatzi") sekä Suomessa harvinainen "Madagascar caramel", kauttaaltaan tasaisen toffeenruskea muoto.
Akaattikotilot ovat erittäin tehokkaita lisääntyjiä - jopa siinä määrin, että kaikkia poikasia ei ole järkevää kasvattaa aikuisiksi asti. Sukukypsä kotilo voi munia kerralla substraatin sekaan kymmeniä munia. Humaani tapa kontrolloida akaattikotiloiden määrää on käydä terraarion pohjamateriaali läpi vähintään viikottain ja poistaa kuoriutumattomat munat ja pakastaa tai murskata ne huolellisesti.
Ruokinta
Akaattikotilo on sekasyöjä, joten se voi hyödyntää sekä liha- että kasviperäistä ravintoa. Akaattikotilolle on hyväksi mahdollisimman monipuolinen ravinto, eli erilaisia ravinnonlähteitä kannattaa ehdottomasti antaa tarjolle.
Myös jatkuva kalkin tarjoaminen on muun ruoan lisäksi on erittäin tärkeää kaikille kotilolajeille, sillä kalkin avulla akaattikotilo kasvattaa kuortaan ja kalkin puuttuminen voi johtaa kasvuhäiriöihin. Kalkinlähteeksi sopii esim. seepiansuomu tai tahnamaiseksi kosteutettu kalkkijauhe. Myös osterin- tai kananmunankuorijauhe kelpaa mainiosti.
Kasviperäisiä sopivia ravinnonlähteitä ovat muun muassa: vuohenputki, voikukka, apilat (kukat ja lehdet), piharatamo, lutukka, mansikka (marjat sekä lehdet), vesimeloni, päärynä, omena, porkkana, kurkku, salaatti, herneenversot, banaani, tomaatti, kirsikkatomaatti, kultaköynnös (lehdet), kesäkurpitsa, basilika, minttu, metsäkurjenpolvi, orvokit (sekä villit että viljellyt), ruusujen terälehdet, mustikka (marjat)
Eläinperäisiä sopivia ravinnonlähteitä ovat muun muassa: Achatina Sticks-ravintotikut, kostutettu kalanruoka (korkeaproteiininen), kostutettu koiranruoka (korkeaproteiininen), jauheliha, keitetty kananmuna, kuivatut jauhomadot
Älä koskaan syötä kotilollesi sitrushedelmiä, hapokkaita ruokia, sokeria, riisiä, pastaa, leipää